puiMijn voornaam is Pui Fan Yip. Ik ben in 1965 geboren te Hong Kong. In het kader van gezinshereniging kwam ik met mijn moeder, twee broers en vier zussen naar Nederland.

Opleidingen

Middelbaar beroepsopleiding (Sociale Dienstverlening), Emilie Knappert, Leiden; Hogere beroepsopleiding (Maatschappelijk werk) Haagse Hogeschool, Den Haag; Post-HBO Transculturele Systeembenadering (Collectief Transculturele Therapeuten), Intensieve Opleiding Transculturele Systeemtherapie (Collectief Transculturele Therapeuten).
Lid van de NVRG sinds 2012.

Werkervaring

Maatschappelijk werkster bij de Stichting Chinese Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk te Rotterdam; In het project 'Ook Chinezen willen weten en werken', Clubhuis de Boei te Rotterdam; voor Chinezen in buurtcentrum 't Steiger, Rotterdam , de Blankenberg Stichting, Amsterdam , GGZ Chinees spreekuur bij Mentrum (stichting Arkin), momenteel werkzaam als systeemtherapeute voor het GGZ Chinees spreekuur bij Parnassia in Den Haag.LidmaatschappenLid van NVMW (Nederlandse Vereniging Maatschappelijk Werkers sinds januari 1996).Geregistreerd in het Beroepsregister voor Maatschappelijk Werkers sinds januari 1994.

Profilering

Diverse presentaties gegeven over het Chinees Maatschappelijk werk bij diverse Chinese zelforganisaties gedurende periode 2000 tot eind 2004. In december 2001 tijdens een werkbezoek van de burgemeester Cohen aan onze Stichting een korte presentatie gegeven over het Chinees Maatschappelijk werk.In 2001 samen met twee collega's een informatiemiddag over Chinese hulpverlening georganiseerd voor de Chinese doelgroep.

Deelname aan forumdiscussie bij boekpresentatie 'Chinese gezinnen in Nederland' in Utrecht november 2001.Participatie in een begeleidingscommissie 'Vooronderzoek over Gokproblemen in de Chinese gemeenschap' in 2000.Participatie in een begeleidingscommissie 'Onderzoek naar de belevingswereld van de Chinese AMA' (Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker). Hieruit is voortgekomen het boek 'de smaak van de noedelsoep' in 2004. In de afgelopen jaren meer dan tien keer interviews gegeven aan de Chinese radio van de NPS over allerlei onderwerpen m.b.t. de Chinese gemeenschap in Nederland. Een interview over de integratie van de Chinezen in Nederland aan Radio 1 VARA programma "de Ochtenden" in 2004. Diverse interviews gegeven over verschillende onderwerpen aan kranten (Parool, het Utrechtse Dagblad en Trouw) in 1989, 2001en 2003 en het tijdschrift Ouderschap en begeleiding in 2004. Tientallen keren interviews gegeven aan studenten (HBO-MW, HBO-SPH, HBO-V) over Chinees Maatschappelijk werk.In maart 2005 in samenwerking met Mentrum, APCP en GG en GD een GGZ-voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor Chinezen.Deelname aan twee televisie programma's van de TVBSE uit Engeland.Met de onderwerpen: Psychiatrische problemen in de Chinese gemeenschap en de arbeidsrechten van werknemers in de Chinese horeca in 2001

Twee keer TV-interviews gegeven (Twee Vandaag en AT5) over gokverslaving en het beëindigen van de stedelijke hulpverlening aan Chinezen in Amsterdam. Interview gegeven aan Sing Tao Daily (Chinese krant) over de Chinese dienstverlening (okt.2005). Een handtekeningactie georganiseerd en het aanbieden van een petitie aan de burgemeester J.Cohen om de stedelijke functie te behouden van de Chinese hulpverlening in Amsterdam (juli 2003). In maart 2007 in samenwerking met Mentrum, Dokters van de wereld, GG en GD en Thuiszorg Amsterdam, twee voorlichtingsmiddagen georganiseerd voor Chinezen met als thema: Toegang tot zorg.In april 2007 een lezing over de Chinese steungroep gehouden op de studiemiddag van het Collectief Transculturele Therapeuten.

Onderwijsactiviteiten

Vanaf 1993 tot 2005 vier keer de cursus Chinees vrijwilligerswerk gegeven.In 2005 een assertiviteitstraining gegeven aan Chinese vrijwilligers.In 1996 en 1997 met een collega maatschappelijk werk cursus 'Opvoeden Zo' gegeven.In 2001 de cursus 'Beter omgaan met pubers' gegeven. Lezing gegeven in het AMC afdeling psychiatrie over Chinese geestelijke gezondheidszorg in juni 2002In september en oktober 2004 een assertiviteitstraining gegeven aan Chinese vrijwilligers .In de periode 1992 tot juli 2004 vier stagiaires begeleid.In februari 2006 een training geven aan Chinese vrijwilligers van het Meldpunt Huiselijk Geweld (Inspraak Orgaan Chinezen).

Nieuwe initiatieven

binnen het werk opgezet en uitgevoerd In 1996 initiatief genomen om het Chinees vrijwilligerswerk op te zetten. Samen met Matrix een basiscursus voor Chinees vrijwilligerswerk ontwikkeld. In november 2001 samen met de Amsterdamse politie een Chinees spreekuur opgezet in het wijkveiligheidssteunpunt op de Zeedijk in Amsterdam. In 2002 initiatief genomen om samen met het Mentrum een psycho-educatie groep op te zetten voor partners en/of familieleden van psychiatrische patiëen van Chinese afkomst.In 2004 is het uitgevoerd (7 bijeenkomsten voor deze groep georganiseerd). In 2004 met het Mentrum een steungroep opgezet voor partners en familieleden van psychiatrische patiëen van Chinese afkomst.Uitvoering in september 2004 tot heden. In april 2005 samen met een collega de pilotgroep 'Dagopvang voor Chinese ouderen' opgezet in samenwerking met het verzorgingshuis 'de Flesseman'.

Artikel

Maandblad Geestelijke Volksgezondheid (juni 2005), Pui Fan Yip, Mirjam Blaak en Arnoud Simonis: Landgenoten als lotgenoten