IMG-20140722-WA0006_1.jpgJudith Limahelu is de jongste dochter van een Molukse vader en een Nederlandse moeder. Haar Molukse familie komt van oorsprong van het eiland Saparua uit het dorp Tiouw. Haar Nederlandse familie komt van oorsprong uit het Noorden van het land, uit de provincie Groningen uit het dorp Tolbert. Judith is zelf opgegroeid in een dorp in Zuid-Holland. Via allerlei omzwervingen (West-Kapelle, Ede, Culemborg, Utrecht, Bilthoven, Assen) woont ze nu in Rotterdam, samen met haar partner/vriendin.

Opleiding

In 1992 studeerde Judith af aan de Sociale Academie en in 1995 behaalde ze haar diploma voor de Voortgezette Opleiding GGZ, partnerrelatie en gezinstherapie. In die periode kreeg ze fysieke klachten, waardoor ze in het medische circuit terecht kwam. De klachten verergerden, ze kwam in een vicieuze cirkel terecht. Om hier uit te komen vond Judith haar genezing in de Klassieke Homeopathie. Nieuwsgierig geworden naar de genezingskracht van de homeopathie heeft Judith de 6-jarige opleiding tot Klassiek Homeopaat afgerond. Ze heeft momenteel geen praktijk als homeopaat, maar werkt wel volgens de gedachten en de principes van de Klassieke Homeopathie. Het geeft haar een verdiepende waarde in de omgang met mensen. Ook is Judith nog actief als bestuurslid bij de NOKH (Nederlandse Organisatie tot Klassieke Homeopathie). In diezelfde periode volgde Judith de Post-HBO opleiding tot Intensief Ambulant Gezinsbehandelaar (IAG). En eind 2012 heeft ze de opleiding tot Transcultureel Systeemtherapeut afgerond.

Werkervaring

Judith Limahelu is 21 jaar geleden begonnen met werken bij Bouman GGZ, voor een deel werkte ze bij de Methadonuitreik en voor een deel bij de Verslavingsreclassering. Vanaf die tijd had Judith al een systemische blik, omdat ze bij haar gesprekken vaak ouders en/of familieleden betrok. In 2000 maakte Judith de overstap naar de Jeugdzorg. De rol en de positie van Jeugdbeschermer werd door haar als onprettig ervaren en om die reden maakte ze in 2003 de overstap naar de Jeugdhulpverlening, waar ze als Intensief Ambulant Gezinsbehandelaar ging werken. Dit werk heeft ze met heel veel plezier en passie uitgevoerd, maar na verloop van tijd ontstond toch de behoefte tot verdieping. Ze besloot de Voetspoor opleiding tot Transcultureel Systeemtherapeut te volgen. Het gevolg was dat ze in 2011 als systeemtherapeut is gaan werken op een LVB (Licht Verstandelijke Beperking) Polikliniek voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Vanaf begin 2015 werkt Judith volledig als zelfstandige.

Praktijk voor Familieverhalen

In haar privé Praktijk voor Familieverhalen behandelt Judith individuen, echtparen en gezinnen. Bij Praktijk voor Familieverhalen kunnen mensen terecht met vragen in hun zoektocht naar wie en wat ze werkelijk zijn en waar ze vandaan komen. In haar benadering gaat Judith ervan uit dat iedereen uniek is en heel is met alles wat er nodig is om gelukkig te zijn. Iedereen heeft haar/zijn kwaliteiten en eigen wijsheid. In haar visie gaat ze ervan uit dat in de Familieverhalen van de persoon zelf en van de familie herkenning, kennis, wijsheid en krachtbronnen worden gevonden. Praktijk voor Familieverhalen richt zich o.a. op mensen die in 2 of meerdere culturen opgegroeid zijn. Het niet wonen in de eigen vertrouwde cultuur en omgeving maakt soms het oplossen van problemen ingewikkelder of doet bepaalde problemen ontstaan. De Transculturele benadering van Praktijk voor Familieverhalen helpt om deze problemen beter te begrijpen en te hanteren.
Website: www.praktijkvoorfamilieverhalen.nl

Familieverhalenspel

Judith Limahelu heeft het Familieverhalen, transcultureel kwartetspel, ontwikkeld, ontworpen en in eigen beheer uitgegeven. Het spel wordt ingezet bij hulpverlening en behandeling aan gezinnen/families. Maar ook aan individuen en groepen. Het spel wordt ook gebruikt binnen het onderwijs. Judith geeft trainingen en workshops gericht op het Familieverhalenspel en op diversiteit en transcultureel werken.

Website: www.familieverhalenspel.nl

Publicatie

Een reflectie in het Tijdschrift Systeemtherapie, juni 2013. "Herbronnen, een zoektocht en vorming tot transcultureel systeemtherapeut" Artikel Herbronnen.pdf