fariba

kleindochter van een Khan uit Azerbajian
Geboren: 29 april 1960 Myaneh, Iran
In de Iraanse provincie Azarbajian geboren
en in Teheran grootgebracht,
wat voor een tweetalige opvoeding heeft gezorgd: Perzisch en
Azari (Azerbajian). Azerbajian is een prachtig
berggebied nabij de Kaspische zee. De afkomst
van mijn ouders en grootouders heeft een stempel gedrukt op mijn jeugd.

  

Opleiding

Na de middelbare school, in een periode waarin de Universiteit van Teheran een ontmoetingsplaats was voor politieke intellectuelen, koos ik voor een studie Informatica. Het klimaat in Teheran sloeg snel om dus moest ik in 1982 vluchten naar Turkije waar ik aan de universiteit van Istanbul de Turkse taal en literatuur studeerde. In een poging mij te verenigen met mijn familie in Amerika stapte ik twee jaar later op het vliegtuig naar Amerika, maar ik kwam niet verder dan Amsterdam, waar ik moest blijven.
Na het leren van de taal en een oppervlakkige kennismakingen met de nieuwe normen en waarden stond ik voor een grote keus: 'Wat wil /kan ik worden'. Ik koos na een lange tijd van twijfels psychologie op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik bleef hopen op een terugkeer naar Iran en naar mijn familie, maar werd met de harde realiteit geconfronteerd. Vanuit mijn betrokkenheid met mijn oorspronkelijke landgenoten hier in Nederland, heb ik vervolgens mijn prioriteiten gelegd bij concrete hulpverlening en steun. Ik switchte naar de Sociale Academie. Daarna ontwikkelde ik mij als Transculturele psychotherapeut, relatie- gezinstherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen. Sinds 2008 ben ik opleider, supervisor en leertherapeut bij NVRG.

Onderwijs

Fariba geeft sinds 1999 training over interculturele communicatie en het werken met migranten en vluchtelingen bij de verschillende GGZ instellingen. Sinds 2006 werkt zij als hoofdopleider/docent bij het Marjon Arends instituut voor 1 jarige (post- HBO ) en 2 jarige (post- Master) opleidingen. Daarnaast geeft zij les bij Rino Noord-Holland voor systeemtherapie en psychotherapie opleidingen.
Fariba geeft regelmatig workshops en trainingen over het werken met migrant- en vluchteling cliënten en zij is werkzaam als supervisor en leertherapeut systeemtherapie.

Werkervaring

In 1988 startte zij haar werkzaamheden bij het vluchtelingenwerk Amsterdam, vervolgens in een Agogisch centrum voor Islamitische weggelopen meiden en jongens (Darna en Darha). Zij werkte vanaf 1999 tot maart 2014 als relatie –gezinstherapeut en trainer interculturele communicatie bij PuntP (GGZ Amsterdam). Belangrijkste aandachtspunten daarin waren de jeugdhulpverlening, interculturalisatie en trauma behandeling.

Op bestuurlijk niveau was zij (van 1986-1995) actief in verschillende zelforganisaties m.n. als voorzitter van de Iraanse vluchtelingen comité en Iranese vrouwen in ballingschap. Zij was in 2003 bestuurslid van het Vluchtelingwerk Amsterdam. Ook vanaf 2006 tot 2011 is zij voorzitter van de Interculturalisatie commissie van de jeugd GGZ Amsterdam (Sigra) geweest.
Fariba is medeoprichter en voorzitter van de Expertise centrum Transculturele Therapie(mei 2014), een GGZ instelling die gespecialiseerd is in Transculturele Therapieën en onderzoeken.
Zij heeft een eigen praktijk waar zij individuen, echtparen(bi-culturle) en gezinnen behandelt. Zij is gespecialiseerd in trauma behandelingen, vooral met vluchtelingen en de behandeling van kinderen en jongeren.

Publicatie

Rhmaty, F. (2011) (boek) Traumaverwerking met vluchtelingen, een transculturele systeembenadering. Van Gorcum, Assen. ISBN: 978 90 232 4649 7

Rhmaty.F , Jessurun.N (2014) Migratie. Systeemtherapie bij translocatie. Handboek systeemtherapie

Rhmaty, F. (2013) Transitie behandelmodel Een transculturele systeembenadering
In Tijdschrift Kinder- en jeugdpsychotherapie, Jaargang 40, nummer 3, 2013

Rhmaty, F. (2007). Hoe overleef ik mijn vluchteling leven. “Diversiteit in beweging”, 3 April 2007 Amsterdam.

Rhmaty F , Sarucco.(2008) Wie is je vader? Wie is je moeder?
Een Good Practice uitgave Mikado.


Rhmaty F. (2009) culturele interview(artikel) in: “Cultuur,classificatie en diagnose”, cultuursensetief werken met de DSM-IV.

Rhmaty F. (2009) culturele interview(artikel) in: “Cultuur,classificatie en diagnose”, cultuursensitief werken met de DSM-IV.

Rhmaty F.(2004) Omgaan met culturele verschillen in: Beunderman, R., Savenije, A., Mattheijer, M. & Willems, P. (Red.). Meer kleur in de Jeugd-GGz. Assen: Koninklijke van Gorkum, pp. 148-152.

 

rawankaw boeka 

Rhmaty, F. (2011). Traumaverwerking met vluchtelingen, een transculturele systeembenadering. Van Gorcum, Assen. ISBN: 978 90 232 4649 7