Families en Cultuur

Dirck van Bekkum is geboren in 1947 te Amersfoort en komt uit families van smeden en denkers. Hij is de vierde van vijf broers en heeft een oudere zus. Hij voelde zich als kind en ook later, net als het lelijk eendje, niet thuis op veel plekken. Dat maakte hem in zijn familie, op zijn werk en elders tot zoeker/ontregelaar. Hij studeerde antropologie omdat hij van verre culturen wilde leren om te begrijpen wat er in zijn familie, in Nederland en in de westerse cultuur niet klopte. Daaruit ontdekte/leerde hij twee dingen. 1) Dat zijn familie 'niet-Nederlandse' voorouders had die grotendeels vergeten waren hetgeen disfunctionele patronen in de familie veroorzaakte. 2) Ons individuele denken en doen wordt voor een belangrijk deel bepaald door onze families en de culturen waarin je bent grootgebracht en leeft. Die ontdekkingen brachten hem naar de familie therapie en het systeem denken. Dirck heeft twee kinderen uit zijn eerste huwelijk en sinds 1994 is Dirck getrouwd Theresia Bernet met wie hij vanaf 1998 een VOF runt. (www.ctt.nl) Sinds hij in 2012 opa werd ziet de wereld er weer anders uit. Hij houdt zich al drie decennia bezig met de positie van jongens/mannen zonen/vaders t.o.v. geëmancipeerde vrouwen/moeders. Dirck voelt zich verwant met de antropologen Victor Turner, Gregory Bateson en Tim Ingold en met Stuart Hall en bell hooks als het gaat om etniciteit en de onzichtbaarheid van witheid.

Opleiding en Werk

Dirck werd geboren in Amersfoort in katholieke families van kleine zelfstandigen (smeden) van zowel vaders als moederskant. Hij werkte tot zijn van 1964 tot 1974 als werktuigbouwkundig tekenaar/ontwerper. Dirck is een 'stapelaar' en 'derde kans' student in het onderwijssysteem. Na verschillende avondstudies startte hij op zijn 27e een studie Culturele en Sociale Antropologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vanaf 1983 (tijdens zijn studie antropologie) werkte hij, als ambachtelijk groepstherapeut, 10 jaar in de klinische psychiatrie met (dienstplichtige) jonge mannen. Door verlies van zijn 1e echtgenote en een-ouderschap studeerde hij pas in 1988 op 41 jarige leeftijd af als 'klinisch' en cultureel-sociaal antropoloog. Dirck begeleidde 10 jaar teams als volleybaltrainer/coach, was 10 jaar voorzitter van een kleine NGO 'Saturn' die samenwerkte met lokale gemeenschappen in Afrika, 10 jaar lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging AdolescentenZorg en 6 jaar lid van het bestuur van de Antropologen Beroepsvereniging (http://www.antropologen.nl). Sinds 1994 werkt hij samen met leden van het Collectief Transculturele Therapeuten en vanaf 2005 geeft hij les aan het Marjon Arends Instituut (MAI). Zijn antropologische bijdragen aan de MAI opleidingen bestaan o.a. uit het man/vader perspectief (Van Bekkum 1998), het transitiemodel (van Bekkum e.a. 2010) en een in- en sluitingsmodel (Van Bekkum 1999; 2004).

Publicaties

Al vanaf zijn puberteit zag Dirck dingen in zijn familie en op school die anderen niet begrepen. Die sterke ogen en dat brede denkraam koesterde hij en in zijn zoektocht vond hij wegen om dat talent sociaal te maken. Op zijn 45e publiceerde hij zijn eerste artikel. Nu heeft hij circa dertig artikelen in handboeken, dagbladen en vaktijdschriften gepubliceerd. Hij schreef een boek over leren via handwerk en werkte aan verschillende andere mee. De meeste artikelen zijn samen met anderen geschreven en veel daarvan zijn op internet te vinden. Hij werkt nu aan een Nederlandstalig boek over het transitiemodel en enkele Engelstalige artikelen over systeembenadering in antropologie en familietherapie.