Anna de anna2Voogt groeide op in Indonesië, Nederland en Suriname, en studeerde o.a. in de VS. Ze is Joods en heeft een migratieachtergrond. Haar gezin is multicultureel samengesteld en haar familie woont verspreid over de wereld.

Opleiding

Anna de Voogt studeerde in 1978 af als klinisch psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1978 tot 1981 volgde zij psychotherapie- en gezinstherapieopleidingen in New York, bij Long Island Jewish Hillside Hospital, bij het Ackerman Institute for Family Therapy en bij Bronx Psychiatric - Albert Einstein College of Medicine (multiculturele gezinstherapie). In 1981 behaalde zij het diploma van de Postdoctorale Gezinstherapie opleiding aan het Ackerman Institute for Family Therapy in New York. Terug in Nederland voltooide zij haar postdoctorale psychotherapie opleiding.

Onderwijs

Van 1982-1986 werkte zij als universitair docent psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Van 1993 tot 2008 verzorgde zij met een groep docenten het systeemtherapie onderwijs bij de Amsterdamse Psychiatrie Opleiding (APO), en vanaf 1998 tot 2010 gaf zij bij de RINO Noord Holland Theoretisch Technische Kursussen (TTK) systeemtherapie in postdoctorale psychotherapie-opleidingen. Ook gaf zij daar basiscursussen systeemtherapie in de opleiding tot GZ-psycholoog. Nog steeds is zij er gastdocent transculturele systeemtherapie in de psychotherapie opleidingen. Daarnaast geeft zij workshops en trainingen over systeemtherapie en interculturalisatie, en is zij werkzaam als (leer-)supervisor en leertherapeut systeemtherapie.

Werkervaring

In 1982 begon zij als psychotherapeut bij het Dercksen Centrum in Amsterdam (thans GGZ In Geest), waar zij tot juni 2013 werkzaam was, ook als opleider, supervisor en consulent interculturalisatie. Haar aandachtsgebieden zijn adolescenten, vrouwenhulpverlening, migrantenhulpverlening en interculturalisatie. Zij heeft een eigen praktijk waar zij individuen, echtparen en gezinnen behandelt, veelal van andere of gemengde culturen.

Publicaties

Van haar hand verschenen artikelen over strategische gezinstherapie, over het gebruik van mythen en rituelen in gezinstherapie, over gezinstherapie bij echtscheiding en co-ouderschap en over multiculturele vrouwengroepen. Een hoofdstuk over bi-culturele paren verscheen in 2008 en in 2014 in het Handboek Systeemtherapie. Specialismen: Anna de Voogt is lid van het NIP, de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP), de Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) en de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG). Bij de NVRG is zij erkend (leer-)supervisor , leertherapeut en opleider.