Algemene informatie van de Voetspooropleiding

28 september 2018 ging voor de eerste maal de opleiding "Nieuwe Voetsporen" van start. Dit is een transculturele systeemtherapie opleiding waarin Diversiteit niet een module Cultuur met wat lessen Klasse en Gender is, maar een denkkader dat een integraal onderdeel is van de te behandelen leerstof.

13 september 2019 start deze opleiding opnieuw. Doopnaam is Nieuwe Voetsporen II

De opleiding is bedoeld voor therapeuten en hulpverleners in alle echelons van de psychosociale / psychotherapeutische en psychiatrische zorg die zich verder willen bekwamen in transculturele hulpverlening en -systeemtherapie.

Cursusopbouw

Deze Intensieve Opleiding van 212 uur omvat:

 • ·Een basiscursus
  • InleidingTheoretisch raamwerk /persoon van de therapeut(60 uur)
  • Verdieping                   Methodieken en interventies (60 uur)
  • Wetenschapsmodule    Onderzoeksmethodieken
 • ·Twee specialistische cursussen
  • Religie, spiritualiteit en familiesystemen (40 uur) en een
  • Gender, Seksualiteit en Relaties (40 uur). 

Er zijn in totaal 36 cursusdagen met (binnen de diverse onderdelen) een frequentie van eenmaal per twee weken op vrijdag en eenmaal aan het begin van de eerste specialisatie een dag + avond. Hiernaast moet u voor de voorbereiding van de lessen en de literatuurstudie op een belasting van 200-300 uur per jaar rekenen.

Docenten

Het CTT beschikt over een ervaren, NVRG erkende groep docenten. Het zijn tevenservaren systeemtherapeuten met diverse culturele achtergronden en een ruime onderwijservaring opgedaan in diverse multiculturele cursussen en opleidingen.

Bij alle lessen zijn minimaal twee docenten aanwezig: een NVRG-erkende hoofdocent die wordt bijgestaan door een gerenommeerde gastspreker of in het onderwerp gespecialiseerde docent.

Locatie

Het CTT beschikt over een eigen gebouw in Amsterdam Noord :

Latherusstraat 110-2A 1032 EG

Hier houdt het bestuur zitting en worden de lessen gegeven. Er is ruim plaats voor 16 studenten en hun docenten. Doordat het pand 40 m van de straat ligt is er geen geluidsoverlast 

Toelatingseisen

U moet afgestudeerd psycholoog of psychiater zijn of beschikken over een Artsexamen of een diploma Master of Social Science. Daarnaast moet u over voldoende geschikt casusmateriaal beschikken om het geleerde in de praktijk te kunnen toepassen.

Kandidaten die niet beschikken over een van bovenstaande diploma's, maar denken wel in aanmerking te komen, kunnen een assessment aanvragen, waar extra kosten voor worden gerekend.

Kosten

Voor de opleiding (excl. leertherapie en supervisie)                             € 7.200,00

Voor 25 groepssupervisie zittingen                                                          € 1.500,00

Aanschaf van verplichte boeken                                                         ca. €    165,00