marjon arendsHet opleidingsinstituut van het CTT is vernoemd naar Marjon Arends, wegbereider en medeoprichter van het CTT. Marjon overleed op zaterdag 16 februari 2008, kort na haar 57-ste verjaardag, na een langdurige ziekteperiode. Wij verloren een geliefde collega en vriendin. Gedurende haar hele ziekteperiode bleef zij een belangrijke inspirator, intellectuele gesprekspartner en bindende kracht in ons Collectief van Transculturele Therapeuten, die met elk van ons een bijzondere en innige band onderhield. Eigenzinnig en authentiek was zij tot op het laatst, respect dwong zij af met heel haar zijn, zij bleef op een goede afloop vertrouwen en vertrouwen schonken wij haar moeiteloos.

Tot begin 2008 werkte zij als Stafdocent bij de V.O.- S.P.V aan de Hogeschool van Utrecht. Daarnaast gaf zij trainingen en supervisie, was zij werkzaam als SPV en systeemtherapeut en schreef zij artikelen.

Als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en transcultureel systeemtherapeut in hart en nieren, heeft zij een bepalende en vernieuwende rol gespeeld in de ontwikkeling van de sociale psychiatrie in Nederland. Vijfentwintig jaar was zij sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij de RIAGG. Daarnaast gaf zij als docent eerst opleidingen in directieve therapie, later in systeemtherapie en feministische therapie, waar de transculturele systeembenadering uit voortvloeide. Zij gaf ook les over het geven van supervisie, coachen en consultatie. Bijna een decennium lang was ze een van de drijvende krachten achter het vaktijdschrift Sociale Psychiatrie, waarvoor zij talloze artikelen heeft geschreven.

Parallel aan haar scholing tot systeemtherapeut bekwaamde Marjon zich in de toegepaste transculturele therapie: haar expertise strekte zich uit over zaken als racisme, lichaamstherapie en systeemtherapie voor cliënten met psychosomatische klachten, werken met dromen en rituelen, en het samenspel van liefde, seksualiteit en intimiteit. Ze was daarbij een geboren docent, die theorie en praktijk van al deze verschillende gebieden van expertise haast vanzelfsprekend integreerde in haar werk.

Marjon is de motor geweest achter onze eenjarige Post-HBO opleiding transculturele systeembenadering, die voor veel niet-westerse studenten de drempel naar voortgezet onderwijs in de transculturele systeemtherapie heeft verlaagd. En zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de tweejarige Intensieve Opleiding Transculturele Systeemtherapie "In het Voetspoor van Historie en Cultuur".

Gedachten bij het overlijden van Marjon Arends

"Zolang mijn maatje, mijn bron van plezier en inspiratie, mijn zuster.
Je leerde mij om mijn mijn dromen te herinneren, ze te koesteren en ze als leidraad in het leven te gebruiken,.
Je leerde me bewuster te zijn van mijn lijf, mijn lichaam. Niet zomaar het functioneren "for granted" te nemen, maar beter te voelen, bewuster te reageren en zorgvuldiger te gebruiken.
Wij deelden de liefde voor taal, voor verhalen en gedichten voor uitspraken en metaforen.
Samen zoeken naar dat woord, die metafoor die zinswending, wat precies weergaf wat ij bedoelden.
Zoveel plezier, verbazing en ontroering.
Nu is het stil in mij."

Nel

"Liefdevol en mild, integer en echt, scherpzinnig en zacht, open en inclusief, lijfelijk en aards, spiritueel en beeldend, krachtig en kwetsbaar, zelfstandig en solidair, opgeruimd en verdrietig, moedig en bang: je was voor mij een bron van wijsheid en kracht. Bij jou voelde ik mij heel en gezien. De intimiteit en diepe vriendschap met jou leidde tot een intellectuele samenwerking van een ongekende diepgang, waardoor wij als systeemtherapeuten onze werkwijze wezenlijk hebben kunnen veranderen en vernieuwen: onze therapieën werden vrouwvriendelijker, gelijkwaardiger, transparanter, inclusiever, menselijker. Deze reis met jou te hebben mogen maken was een groot voorrecht."
Anna

"Marjon, voor mij was je de oervrouw die in staat was alles te verbinden. Met een vanzelfsprekende warmte, kennis en wijsheid waar iedereen zich door beschermd voelde. Je wist knopen te ontwarren en schijnbare tegenstellingen te overbruggen. Je had feeling voor mensen uit alle culturen. Je creativiteit en vermogen om aan te sluiten bij de vreemde ander waren zo natuurlijk. Je had een universele ziel, alsof je er altijd was en er ook altijd zult zijn.
Lobi Sisa, Adyosi en Tang Bun'.

Urmy

'Jij bent degene die mij bewust heeft gemaakt van mijn zwarte kraaien zoals Kader Abdolah ze noemt, mijn onderdrukte delen, mijn herinneringen in kelders, in gesloten koffers. Jij leerde mij het energiewerk, over zielen helen, over het bestaan van aura's, over Tarotkaarten, Osho, Tantra, intuïtie en dat het lichaam trauma's onthoudt. Ik ben een oneindig betere therapeut geworden omdat jij mij hebt laten zien wat ik nog meer bij mij heb. Jij hebt mij aangeraakt in het lijf, in de ziel en in het hoofd. Daarnaast kon ik ver buiten en boven mijzelf uitstijgen naast jou als mens, transcultureel therapeut, docent en coach. Samen konden we zo intens genieten van de energie die we genereerden tijdens het lesgeven aan de studenten dat we elkaar heelden'.
Kitlyn

"Marjon je was voor mij een leermeester die mij heeft geleerd om een brug te kunnen bouwen tussen mijn oude huis (Iran) en mijn nieuwe huis( Nederland), en mij heeft geleerd dat van perspectief wisselen meer is dan anders kijken. Je hebt mij het gevoel gegeven van waarde te zijn om wie ik ben en wat ik doe.
Je hebt mij geïnspireerd met je creatieve gaven om mensen zo goed te kunnen begrijpen in hun lijden en zoektocht.
Door je inbedding in mijn nieuwe land werd ik gesteund om mij als een transcultureel systeemtherapeut te ontwikkelen."
Bedankt mijn leermeester.

Fariba

"Marjon, je bent voor mij een rustige vijver waar ik terecht kan, tot inzicht kom in het openstaan en respect hebben voor de eigen cultuur en het andere."
In stromend water wordt geen beeld weerkaatst, wel echter in het spiegelende oppervlak van een stille vijver. Alleen wie zelf rustig is, kan een rustplaats bieden aan allen die rust zoeken. (Lao Tse)

Pui Fan


Publicaties van Marjon Arends

 • Voogt, A. de, Arends, A.M., Boon, A.M., Don, H.M., en Jessurun, C.M. (1989) Feminisme en Systeemtherapie:, Heksenwerk. Publicatie in eigen beheer (vertaling in het Engels verkrijgbaar bij het CTT).
 • Arends, A.M., Boon, S., Don, H., Jessurun, C.M., en Voogt A. de (1989)) "Systeembenadering contra Feminisme (5); reactie op E.C. Plooy in MGV 10-85", Maandblad Geestelijke Volksgezondheid, 41, 2, 162-163
 • Pannekeet, C., Arends, A.M., Briefkani, M., Cavga, M., Jessurun, C.M., Nooy, T., Orucu, H., Smoor, J. en Wiersma, E. (1987), Op weg naar een geïntegreerde hulpverlening. Een RIAGG project voor Turken en Marokkanen, Maandbl. Geest. Volksgez. 42, 755-769.
 • Arends, A.M., (1991) PIJN, In: RIAGG hulpverlening aan Turken en Marokkanen. Redactie: Pannekeet, C., Meppel: Boon, pp. 25-43.
 • Arends, A.M. (1991) Werken met gezinnen 1, In: Riagg hulpverlening aan Turken en Marrokanen Redactie: Pannekeet C., Meppel: Boon, pp. 109-123.
 • Arends, A.M. en Jessurun, C.M. (1991) Omgaan met verschillen, In: RIAGG hulpverlening aan Turken en Marokkanen. Red: Pannekeet, C., Meppel: Boon, pp. 89-108.
 • Jessurun, C.M. en Arends, M. (1990) Omgaan met verschillen, Tijdschrift voor Systeemtherapie 2, 126-143 (Engelse vertaling verkrijgbaar bij de auteurs).
 • Arends, A.M. en Koopmans, R. (1993) Vrouwenwijsheid, Cicco Magazine, 3.
 • Arends, A.M., en Jessurun, C.M. (1995) Kan wit ook een beetje zwart zijn. Pleidooi voor een kleurrijker hulpverlening, Maandbl. Geest. Volksgez. 50, 243-257 (ook in Engels beschikbaar).
 • Arends, A.M. (1998) Het ondergesneeuwde lichaam, Tijdschrift voor Sociale Psychiatrie 51, 13-25.
 • Arends. A.M. (2000) De bril waardoor we kijken, Tijdschrift voor Sociale Psychiatrie 57, 33-41.
 • Arends, A.M., en Venneman, B. (2001) Door vragen wordt men wijs, Tijdschrift voor Sociale Psychiatrie 62, 7-15.
 • Arends, A.M. en Kuiper M. de (2001) Wat is reflectie? Een praktische handleiding, VVKV (Vereniging Van Kinder-Verpleegkundigen), 32-37.
 • Arends, A.M. (2004) Kortdurende Verpleegkundige Behandeling, Utrecht: Eigen publicatie Hogeschool van Utrecht.Het CTT Amsterdam biedt transculturele therapie aan individuen, paren, gezinnen, families en andere verwantschapssystemen met uiteenlopende problemen waaronder: relatie- en gezinsproblemen, acculturatie- en/of migratiegerelateerde problematiek, cultuurgebonden problemen, bi-culturele vraagstukken, en onbegrepen psychische en lichamelijke klachten.
Een aantal van ons heeft een eigen praktijk. Anderen kunnen cliënten behandelen binnen een GGZ-organisatie.

Daarnaast is het mogelijk om het CTT Amsterdam als geheel om advies of een consult te vragen. U kunt zich dan aanmelden op telefoonnummer 020-6202952 via het antwoordapparaat.

De kosten van een (telefonisch) consult bedragen 65 euro (maximaal 1 uur).

 

HERMINE KLOK
Nwe. Prinsengracht 124 a
1018VZ AMSTERDAM
Tel: 020 - 627 85 03
Mobiel: 06 - 29 25 39 61
E-mail: hermineklok@hetnet.nl
Registratie nr. R.C.N. : R 0044
Registratie nr.U.C.N. : L 0054
Zorgverlenersnr.: 032636

 

Lichaamsgerichte Therapie
Cranio Sacraal Therapie
Essentie Coaching

Talen: Nederlands en Engels

URMY MACNACK
Swammerdamstraat 4-d
1091RT AMSTERDAM
Tel: 020 - 6680288
Mobiel: 06 - 18362577
E-mail: urmydmacnack@planet.nl

 

Transculturele Systeemtherapie:
individuele, relatie of gezinstherapie, bi-culturele paren en families

Talen: Nederlands, Sranang en Engels

 

FARIBA RHMATY
1nP Vondelstraat 100
1054GP AMSTERDAM
Mobiel: 06 -47548937
E-mail: fariba.rhmaty@xs4all.nl

Website: www.rawankaw.nl

 

 

Transculturele Systeemtherapie:
individuele, relatie of gezinstherapie, bi-culturele paren en families

Talen: Nederlands, Perzisch, Turks, Azarie

 

KITLYN TJIN A DJIE
Mobiel : 06 - 43059966
E-mail: k.tjinadjie@chello.nl

 

 

Transculturele Systeemtherapie:
individuele, relatie of gezinstherapie, bi-culturele paren en families

Talen: Nederlands en Engels

 

ANNA DE VOOGT

Herengracht 29
1015 BB AMSTERDAM
Tel: 020 - 6202952
E-mail: anna1@wxs.nl

Website: www.devoogt.net
BIG Registratienr. Psychotherapeut: 19025874616
BIG Registratienr. Klinisch Psycholoog: 89025874625
Zorgverlenercode: 94-003794
AGB-praktijk: 94-03295

 

 

 

Transculturele Systeemtherapie: individuele, relatie of gezinstherapie, bi-culturele paren en families, GLBT-paren.EMDR.
NVRG en NVP Supervisie en leertherapie.

Talen: Nederlands en Engels